🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

11 mei 2022

Inzameling overgebleven medicatie

Brabants Kernteam medicijnresten uit Water organiseert van 9 t/m 13 mei een inzamelweek voor overgebleven medicatie. Doel is om zoveel mogelijk overtollige medicatie in te zamelen bij apotheken en milieustraten. Hierdoor komt er minder restmedicatie in het milieu en water. De inzamelweek wordt op 9 mei om 15.30 uur geopend door wethouder Rik Thijs op het Cassandraplein in Eindhoven. De inzamelweek maakt onderdeel uit van de campagne #brengonsterug.

Elk jaar komt er tenminste 190.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Dit gebeurt via toiletbezoek maar ook doordat overtollige medicatie door de gootsteen of toilet wordt gespoeld. Hierdoor verslechterd het waterleven en wordt het zuiveren van het drinkwater steeds lastiger. Uit eerder gehouden onderzoek (Breda University of Applied Sciences, 2020) is gebleken dat slecht één derde van de ondervraagden hun restmedicatie terugbrengt naar de apotheek en milieustraat.

Campagne met Rik Retour

Om medicijngebruikers te activeren om restmedicatie op een juiste manier te retourneren, is animatiecapsule Rik Retour geïntroduceerd. Rik Retour maakt samen met zijn vrienden medicijngebruikers bewust van het probleem en roept met #brengonsterug op om restmedicatie te retourneren bij apotheek of milieustraat.

Op 14 maart 2022 is de campagne #brengonsterug gestart in de regio Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch. De campagne loopt tot en met 3 juni 2022 en zal na de zomervakantie worden doorgezet in de rest van de provincie Noord-Brabant. Onderdeel van de campagne is de inleverweek waarin extra aandacht wordt gevraagd voor de problematiek. Inleverweek

De inleverweek wordt op maandag 9 mei om 15.30 uur feestelijk gestart in Eindhoven door wethouder Rik Thijs van de gemeente Eindhoven. Ook het Brabants Kernteam medicijnresten uit Water en Logistics Community Brabantzijn aanwezig op het Cassandraplein. Naast de uitreiking van de eerder georganiseerde kleurwedstrijd, staat er voor iedere bezoeker die overgebleven medicatie komt inleveren een kruidenplantje te wachten. Daarnaast is er heerlijk fris drinkwater beschikbaar vanuit de Waterfiets van Brabant Water of iets lekkers uit de aanwezige foodtruck. Tot slot kunnen bezoekers meer leren over de effecten van medicijnen in water door middel van de mooie projectie van een rivier en bijbehorende vragenzuil.

Op 11 mei om 15.00 uur zal een soortgelijk evenement in ’s-Hertogenbosch plaatsvinden op het Rivierenplein. Naar verwachting zal in deze week in ’s-Hertogenbosch de pilot Inleverboxen worden gestart. Hieraan doen 20 apotheken in de stad mee en wordt er extra aandacht in de apotheek gegeven aan het inzamelen.